oa8cauup2gicakb1r6ycaa0wcz1cajlogu3caio13hpcayc6x6dcaf69pakca2dp8nfcaa8nisocaua6jchcazjc3pbcak6i2snca3c1ijrcad6i1rqcaiqqt3bca9kf8l2ca3iyhq5caruqjtycasq292i.jpgSergiu Mocanu, fost consilier al Preşedintelui Republicii Moldova, a anunţat, pe 24 septembrie, în timpul emisiunii „În profunzime”, difuzate de postul de televiziune PRO-TV Chişinău, că intenţionează să iniţieze un nou proiect politic.
Mocanu a precizat  într-o conferinţă de presă la Agenţia INFOTAG că proiectul  trebuie să se transforme, cu timpul, într-un curent politic. El şi-a exprimat speranţa că majoritatea cetăţenilor ţării vor susţine acest curent şi că la el vor adera multe partide politice.
Ex-consilierul a afirmat că esenţa proiectului constă în faptul că R.Moldova nu poate avea hotare deschise şi în Est, şi în Vest şi trebuie să-şi definească priorităţile. În prezent, integrarea europeană devine o prioritate absolută. În această situaţie, ca să obţinem deschiderea graniţei vestice, noi trebuie să o închidem pe cea din Est.
Eu propun ca hotarul să fie instaurat de-a lungul rîului Nistru şi să separăm Transnistria, ca să ne integrăm independent în Uniunea Europeană. Numai astfel, prin întreprinderea unor măsuri energice, Moldova ar putea să ajungă în ultimul tren, balcanic, în calea spre UE. ,,Altfel, nici nu putem visa la UE, în următorii 15-20 de ani,” a opinat Mocanu.
El a precizat că propune instaurarea hotarului de-a lungul Nistrului fără recunoaşterea statalităţii Transnistriei, pe principii foarte clare:
Republica Moldova nu recunoaşte Transnistria şi va rupe relaţiile diplomatice cu ţările care recunosc republica autoproclamată;
Republica Moldova a folosit toate şansele de reglementare transnistreană şi va continua eforturile pentru rezolvarea acestei probleme în cadrul UE;
Republica Moldova îşi structurează politicile în mod independent şi intră într-o competiţie economică cu regiunea transnistreană.
Sergiu Mocanu a ţinut să accentueze că doar prin asemenea măsuri radicale Moldova poate să se apropie de Uniunea Europeană şi să-şi legifereze relaţia cu UE. Trebuie să recunoaştem că Moldova a devenit un exportator de forţă de muncă ieftină în UE şi acest fapt trebuie legalizat.
Trebuie să recunoaştem că Transnistria nu este parte componentă din Moldova, şi să ne dezicem de acest balast. Cetăţenii Moldovei au ajuns să aibă mai multe rude în Italia decît în Transnistria. Dacă nu vom realiza aceste propuneri, cetăţenii noştri se vor integra ei înşişi în Uniunea Europeană, iar conducătorii moldoveni vor rămîne singurii cetăţeni ai acestei ţări, a declarat Sergiu Mocanu.
El s-a arătat convins că R.Moldova se va integra în UE, dar a precizat că aderarea va avea loc „fără Voronin”.