usm_jucov_201.jpgÎn primul an de studii, 1946-1947, Universitatea avea 320 de studenti inscrisi la 5 facultati: Fizica si Matematica; Geologie si Pedologie; Biologie; Chimie; Istorie si Filologie. In cadrul a 12 catedre activau 58 cadre didactice, inclusiv 4 profesori universitari si 9 conferentiari (docenti).

Pe parcursul anilor au fost infiintate si alte facultati si structuri: Facultatea de Economie (1953, 2002); Facultatea de Drept si Facultatea de Inginerie si Tehnica (1959); Facultatea de Limbi si Literaturi Straine (1964); Facultatea pentru instruirea studentilor straini (1967); Centrul de Calcul (1973); Facultatea de Jurnalism (1980); Biblioteca Centrala Universitara si Facultatea de Filosofie si Psihologie (1994); Facultatea de Stiinte Politice (1995).
Din USM descinde Universitatea Tehnica a Moldovei (1964), Academia de Studii Economice (1991) si Academia Teologica (1993). Universitatea de Stat a contribuit la restabilirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creanga” (1967) (astazi Universitatea Pedagogica de Stat „Ion Creanga”).

O contributie considerabila la dezvoltarea Universitatii au avut primul rector Ivan Leonov (1946-1951), rectorii Viktor Cepurnov (1951-1962), Artiom Lazarev (1968-1974), Boris Melnic (1974-1992).
In anul academic current, 2006-2007, cind Universitatea de Stat din Moldova implineste 60 de ani de la fondare, la cele 12 facultati ale ei studiaza circa 25,5 mii de studenti, 640 de masteranzi si peste 380 doctoranzi. Corpul profesoral intrunit in 59 de catedre, e compus din 1430 cadre didactice si stiintifice, inclusiv 13 academicieni si membri corespondenti ai Academiei de Stiinte, 75 profesori universitari si peste 300 conferentiari universitari.

Oferta academica a Universitatii este dinamica si racordata la cerintele pietei muncii, fiind completata in permanenta cu noi specialitati si specializari, cum ar fi Sociologia; Asistenta sociala; Administrarea publica; Tehnologia produselor cosmetice si medicinale; Managementul informational; Comunicarea publica; numeroase specializari in domeniul limbilor moderne si clasice.
In cadrul Universitatii functioneaza Departamentul de Cercetare si Inovare, 5 centre de cercetare si 19 laboratoare stiintifice, Centrul de Tehnologii Informationale, Biblioteca Centrala Universitara cu Centrul de informare si documentare al ONU, 3 statiuni de practica pentru studenti.

Activitatea stiintifica se desfasoara in cadrul a 120 de unitati si echipe provizorii de cercetare, care in ultimii ani au abordat 140 de teme de cercetare in diverse domenii, inclusiv 70 de teme vizind problematica solicitata de Guvern, 20 de teme in cadrul granturilor si proiectelor internationale, un sir de teme realizate la comanda agentilor economici din tara si de peste hotare.
Rezultatele activitatii de cercetare si inovare desfasurata in ultimii 10 ani si-au gasit reflectare in 245 brevete de inventie, 229 medalii de aur, argint si bronz obtinute la expozitii nationale si internationale de inventica, 220 de monografii si 415 manuale. Peste 20 de universitari au fost distinsi cu Premiul de Stat al Republicii Moldova si cu Premiul republican pentru tineret in domeniul stiintei si tehnicii.

La USM isi desfasoara activitatea 35 de scoli stiintifice, in cadrul carora functioneaza 9 Consilii stiintifice specializate, abilitate cu examinarea tezelor de doctorat in 24 de specialitati. In ultimii 5 ani au fost sustinute 160 de teze de doctorat si postdoctorat.
Studentii USM participa la reuniuni stiintifice din tara si de peste hotare. Mai bine de 150 de tineri au beneficiat de burse de merit ale diferitelor fundatii internationale.

Universitatea dispune de 11 blocuri de studii cu sali de curs si laboratoare bine amenajate, dotate cu echipament performant si cu peste 1500 de calculatoare, inclusiv 1000 din ele conectate la reteaua universitara INTRANET si INTERNET.
Fondul de carte al Bibliotecii USM cuprinde peste 1,8 milioane de volume. Unui student ii revin circa 40 de titluri de carte.
La Universitate functioneaza trei muzee (Muzeul de istorie a USM, Muzeul de Arheologie si Muzeul de Stiinte ale Naturii) si un Centru Editorial Poligrafic.

La dispozitia studentilor si angajatilor sunt trei baze de odihna, un Centru medical, Palatul sporturilor.
Universitatea de Stat din Moldova este membru titular al Asociatiei Internationale a Universitatilor, al Asociatiei Universitatilor Euroasiatice si al Agentiei Universitare a Francofoniei.

Universitatea de Stat din Moldova a incheiat peste 70 acorduri de cooperare in domeniul invatamintului si stiintei cu centre universitare din 17 tari ale lumii. In ultimii 10 ani, USM a pregatit circa 600 absolventi pentru diverse state ale lumii.
O dovada a prestigiului de care se bucura USM pe arena internationala sunt si cei 20 de personalitati ilustre din stiinta, cultura, politica din peste 10 tari ale lumii, carora li s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al USM.

In cadrul Universitatii de Stat au desfasurat o activitate fructuoasa renumiti oameni de stiinta, academicieni si membri corespondenti ai Academiei de Stiinte a Moldovei: Nicolai Dimo, Alexandru Dicusar, Anton Ablov, Iurii Perlin, Iachim Grosul, Nicolae Corlateanu.
In prezent, stafeta universitara preluata de la aceasta pleiada de savanti este purtata cu onoare de noile generatii de academicieni si membri corespondenti ai Academiei: Boris Melnic, Petru Soltan, Anatol Ciobanu, Evghenii Pokotilov, Alexandru Zavtur, Vasile Salaru, Valeriu Rudic, Gheorghe Duca, Valeriu Canter ;I altii.

Printre absolventii Universitatii se numara personalitati remarcabile ale stiintei contemporane, fondatori de scoli stiintifice: I. Gohberg, I. Bersuker, A. Andries, S. Radautanu, V. Moscalenco, S. Moscalenco. Circa 50 de absolventi ai USM s-au invrednicit de titlul de academicieni si membri corespondenti ai diferitelor academii de stiinte din alte tari.
Universitatea de Stat este prima institutie de invatamint superior din Moldova acreditata de Guvernul Republicii Moldova. Acest fapt certifica inalta prestanta academica a Universitatii si deschide noi orizonturi pentru integrarea ei in Spatiul European al Invatamintului Superior, in comunitatea universitara internationala.

Lasă un comentariu