ld1cayoqw0rcazg1yy1ca41gcj0carf9seacaumrr3ncadzgdxjca994kqjcatk154wcaiejfrxca7qu7oacahwr1ugcan70k9pca2gyluxca9ct66zcae6h0ydcaztkih1caftbv2cca8o2jc2ca4dwdz3.jpg                                                                                                                                             Cartiere rezidenţiale noi, preţuri exorbitante, terenuri mai scumpe decât în multe capitale europene, ofertă depăşind cererea – iată, imaginea actuală a pieţii imobiliare din Republica Moldova. Datorită lipsei de spaţiu locativ şi apariţiei creditelor ipotecare, începând cu anul 2003 am fost martorii unei explozii de preţuri, Chişinăul devenind o regiune propice pentru construcţiile masive. După o perioadă de aproape cinci ani, în care piaţa imobiliară a înregistrat un apogeu relativ, înregistrând o creştere de 20% anual, operatorii de pe piaţă sunt destul de evazivi în a face prognoze, iar diversificarea opiniilor, demonstrează că piaţa imobiliară este încă neorganizată şi total netransparentă. O opinie comună este, totuşi, că s-a ajuns la  momentul când piaţa imobiliară trece printr-o perioadă de stabililitate ,, Când vorbim despre ofertă, putem menţiona o continuă creştere, poate cu ritmuri mai mici decât în anii precedenţi. Dacă e să analizăm oferta anunţată pentru următorii doi ani, vom vedea că aceasta este în scădere, în special cînd ne referim la spaţiile locative”, afirmă  Lilian Ciupac, specialist în imobiliare la Compania de construcţii ,,Inrencos”.

   Activism slab pronunţat al cumpărătorilor images.jpg
    În anul curent pe piaţă s-a format cu totul altă situaţie. Judecând după frenezia remitenţelor din străinătate ( 1,4 mlrd dolari SUA), acestea rămân a fi unica şi cea mai importantă sursă de plasament pe piaţa imobiliară. Capacitatea de cumpărare a unui imobil de către cetăţeanul din Republica Moldova este sub nivel. Însă, chiar şi pentru muncitorii migratori cu câştigurile lor înalte comparative cu cele locale, preţurile au devenit inaccesibile.
 
    Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică în perioada anilor 2006-2007 ponderea lor în rândurile cumpărătorilor a devenit considerabil mai mică decât în anul precedent. Cererea este blocată de o lipsă acută de finanţare. Preţurile au crescut atât de mult, încât cei care apelează la serviciile bancare: creditele ipotecare sau imobiliare nu le pot obţine din cauza că nu îndeplinesc limita de venituri. Portofoliul creditelor oferite, conform bilanţului anului 2006, a constituit  $6,5 milioane,- a anunţat directorul general al companiei de finanţare „Primecapital”, Carmina Vicol, iar volumul debursabil din ianuarie până în prezent este de 7 564 mii dolari SUA. 
 
     De cea mai mare cerere la momentul actual la apartamente în diapazon de preţuri 25 – 40 mii euro, beneficiază costul apartamentelor cu una – două camere de plan nou.
     În mediu pe capitală un metru pătrat de suprafaţă totală în apartamentele cu o singură odaie  costă în euro 750 – 800, în cele cu două odăi – 700 – 750, cele cu trei odăi – 600 – 650, iar în cele cu patru odăi – 600.

     Situaţia actuală pe piaţa imobilului locativ secundară poate fi caracterizată ca una stabilă. Tendinţele originare din anul trecut – sporirea ofertei şi micşorarea cererii s-au păstrat în prima jumătate a anului 2007.  Preţurile nu s-au micşorat, ci chiar au păstrat tendinţa la o sporire mică, din contul diferenţei de curs la euro la dolar SUA, pe când volumele de tranzacţii au scăzut nesemnificativ.

 Factorii de influenţă a preţurilor
    Se ştie că economia Republicii Moldova nu se supune regulilor universale a economiei de piaţă. Aşa se întâmplă şi cu piaţa construcţiilor în general şi a spaţiului locativ, în particular. În condiţiile unei cereri amorfe, vînzătorii nu sunt gata să micşoreze preţurile fiind presaţi de majorarea cheltuielilor de construcţie, împrumuturilor luate de la bănci etc. Un factor decisiv este şi dezvoltarea de mai departe a companiilor. În cazul unei micşorări a preţurilor, companiile vor dispune de mult mai puţine resurse financiare pentru dezvoltarea viitoarelor proiecte.

  ,,În aceste condiţii, probabilitatea unei micşorări a preţurilor este foarte mică. Dar nici un salt spectaculos spre majorare nu poate fi prognozat. În special din cauza că numărul operatorilor a atins apogeul, în perioada următoare intervenind dispariţia multora din ei, reprofilarea, specializarea şi alte fenomene specifice unei pieţe cu o concurenţă în creştere”, opineză Lilian Ciupac.
   
    Alţi factori importanţi în stabilirea preţurilor îl constituie costul terenului pentru construcţii şi, nemijlocit forţa de muncă. ,,Preţul la terenurile pentru construcţii în capitală se ridică în medie la 17 683 dolari SUA pentru un ar, iar în suburbii – 3 123 USD”, estimează Dumitru Taraburcă, directorul companiei de evaluare şi consulting „Gofma Consulting„. „Avem o piaţă a spaţiului locativ relativ dezvoltată, însă nu putem spune acelaşi lucru despre piaţa terenurilor pentru construcţii”, mai afirmă el. Acest fapt îl demonstrează şi evoluţia preţurilor. Dacă piaţa imobilului locativ s-a calmat, în nouă luni apartamentele din Chişinău s-au scumpit cu 12%, în dolari, şi, respectiv, 4%, în euro, apoi preţurile la pământ au crescut cu 46%, dacă pornim de la echivalentul în dolari SUA şi 22% în euro.

     ,,Forţa de muncă este, de asemenea, un element motoriu  pe piaţa imobiliară. De specialiştii calificaţi ţine şi calitatea construcţiilor, şi imaginea companiei” menţionează Marian Supostal, specialist în imobiliare la Compania de constrcţii ,,Glorinal”.

Spaţiu de interes pentru investitori
    De la începutul anului 2002 numărul companiilor de construcţie-montaj ce operează pe piaţa imobiliară a crescut de la 390, până la 813 de societăţi comerciale la finele anului 2006. Majoritatea companiilor au iniţiat proiecte de construcţie a spaţiilor locative, iar o bună parte din sursele de finanţare au fost atrase de la populaţie, în calitate de investitori.

    Un studiu recent al companiei de audit şi consultanţă Ernst&Young arată că, peste câţiva ani, R.Moldova ar putea să fie printre ţările cele mai atractive pentru investiţiile străine în regiune. Anume din direcţia investiţiilor străine ar putea veni cele mai mari presiuni, în sensul bun al cuvântului, pentru structurarea pieţei, sporirea transparenţei, modernizarea tehnologiilor şi a managementului. De asemenea, investiţiile ar putea da un imbold pentru dezvoltarea construcţiilor comerciale: imobilul comercial şi de oficiu.

   Atât segmentul imobilului comercial, cât şi cel de oficiu se caracterizează actualmente prin agiotaj, din motivul deficitului şi chiar lipsei ofertei pe obiecte în centrul capitalei. Se evidenţiază cererea pentru spaţii de cea mai înaltă categorie(A), cu tot arsenalul de necesităţi: amplasare infrastructurală,  reţele moderne privind energia electrică, a apei, a sistemului de canalizare, a legăturii telefonice şi on-line, precum şi supravegherea video. Preţurile variază pe acest segment între 300 – 2000 euro a 1 m.p. pentru oficii şi 800 – 1800 euro 1 m.p. pentru imobilul comercial.

Tendinţe, prognoze
  Construcţiile, cu o pondere de 12% în economia ţării, reprezintă un mediu destul de atractiv pentru oamenii de afaceri. Cu o rentabilitate de aproape 20%  şi cu o perioadă de recuperare a investiţiilor de 5 ani, piaţa imobiliară va înregistra şi în viitorul apropiat creşteri semnificative. ,,Piaţa imobiliară din Moldova încă nu a ajuns la nivelul de saturaţie, astfel încât Companiile de Construcţii au posibilitatea de a desfăşura noi proiecte”, precizează Marian Supostal. În ceea ce priveşte preţurile, specialiştii în domeniu prognozează o creştere, valoarea medie fiind de 15% anual, atât la spaţiul locativ, comercial,cât şi de oficiu.